BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 6, 2010

Mari Belajar Bahasa Arab dengan Cikgu Iqah! ha3..berangan! ^_^

Salam temanku....


Arabic language 
I love dis language so much!
I do interested to learn it more
but I don't know how to start
He2
I do listen to station IKIM in Learning Arab slot
but I just listen
Not write the word and sentences dat both Ustaz and Ustazah using.


So now! i want to share some basic conversation with you all frens! ^_^
I got these from Oman's student nurses (forgot the university name). They are Yusra and Fakhriya. You don't know them lah! :PP
But all are the basic questions. Tomorrow I'll ask how to answer ;)


Here, let we share...n for Iqbal Syarie, r you interested?..heheh (^_^)...but mgkin ilmu kamu lagi byk kan..takpe2..just share wlwpon sedikit




eh!eh! tapi cner nk tulis dalam jawi ni?..xbes la guna rumi..huhuu

.
.
.
.
.
.

Then penyelesaiannya..aku jumpa kat sini..
Tapi2 nak kena download semua segala..aku malas nak baca, so aku copy paste kat sini je he3..:)
.
.
.
So now, lets go together...(sorry soalan berterabur,,aha)
I use english bcoz of coz la we use english during conversation

* Ayat pertama untuk perempuan, kedua untuk lelaki..klw ayt single tu..mknenye xmelibatkn jantina la


1) Do you happy? 

  هل انت سعيد          هل انتى سعيدة
(Hal anti sa'idah?)             (Hal anta sa'idun?)


2) Have you eaten?

  هل انت اکلت          هل انتي اکلتي
(Hal anti akalti?)              (Hal anta akalta)


3) Have you take your lunch?

  هل انت اخذت غداءک       هل انتي اخذتى غداءک 
(Hal anti akhazti ghadaa ak)        (Hal anta akhazta ghadaa ak)


4) What is the time now?

    ما هو الوقت حالىا
    (Ma huwa alwaktu haa liya)   *ya dye xbertitik..hu3


6) Do you feel pain?

هل يشعر بالألم         هل تشعر بالألم
(Hal tasya'ir bil alam)      (Hal yasya'ir bil alam)


7) Have you take your medication?

 هل انت اخذت دواءک         هل انتي اخذتي دواءک 
(Hal anti akhazti dawaa ak)        (Hal anta akhazta dawaa ak)


8) Please wait here 

 لو سمعت انتظرهنا         لو سمعتى انتظرى هنا
(Law samakti antazari hina)       (Law samakta antazaro hina)


9) Please come again 

الرجاء أن يأتي مرة أخرى
(Arroja' an ya'ti marroh ukhra)   xpasti lah ni untuk umum or girl..ni aku amek dr sini...penat da nk tulis,..he3


Penat betol buat menda ni..dari pukui bape baru aku siap..ahaha..aku dok tgok facebook la dengar lagu la...ahaha...dok godek2 Google la..ahahah....n aku jumpa nk translate pelbagai bhsa kat sini..but mcm google translate lah...kua mcm2 tapi bila nk pronounce mula la tataw..aha..dats y kita kena berguru kan..heheh... n klw nk wat typing test kat sini..heheh...

Bila korung pg translation page tu, klw nk tgok beza untuk laki n pompuan just tambah sir or madam
contoh :
sir, do you want do eat?..nty akn kua la verb yang bahasa arab untuk laki..huhu

Akhir kata maaf andai ade salah dan silap...yg Yusra n Fakhriya bg tu untuk muannas je...muzakkar tu aku yg tuka sendri...maafkan aku andai ade slah dan silap dari segi sebutan....huhuh...jadi..rujuklah pada yg pakar oke...n aku cuma share sdkit ilmu yg aku dapat je


ps: esok yusra kate ade test untuk aku...dye suruh aku hafal menda ni sume..ahah...^_^

8 Coret2:

sugar2 kapas strawberry said...

cik fasya sy copy paste ek..but bkn tuk n3 sy...tuk sy blaja..hihi...

nti update la lg bnda2 cmni ;)
suke2

Hazatul Nabila said...

waaa bestnya ada cikgu bahasa arab,hehehe...bagus iqah,thanx share ilmu dengan na.haha...;D

Fasya Abdy said...

lin : orait..xkesah pon...same2 share he...hope useful lah kan

nana : small matter..insyaAllah...sy usaha lagi..but nahu bhsa arab ni complete sket kan..so kita sama2 rujuk guru la..;))

zeroic_24 said...

want to exchange link? please confirm..:)
http://infodantrik.blogspot.com

Ery Farieha said...

lame x blaja bahasa arab
=D

Fasya Abdy said...

zeroic : =)

Ery : jom blaja! he3

iqbalsyarie said...

hahaha..baru baca ni..aritu nak baca,tp lupa..harini all the way dari depan cari benda ni..hehehehehe..sory lambat.Tapi best~sy bookmark..nak baca..hehe

Fasya Abdy said...

ahhaaha...iqbal2...kan ade label tu...carik la ikot label...blog archieve ke...huhhu...amekla...nty saye nk carik lagi..hehhe..nk buat pasal nahu plak kot..insyaAllah..one day